Poprad splnil záväzok voči Recyklačnému fondu

12.02.2006 Poprad

Poprad 12. februára (TASR) - Vďaka separovanému zberu v popradských domácnostiach sa vrátilo vlani k spracovateľom vyše 192 ton (t) skla, 259 t papiera, 38 t...
Poprad 12. februára (TASR) - Vďaka separovanému zberu v popradských domácnostiach sa vrátilo vlani k spracovateľom vyše 192 ton (t) skla, 259 t papiera, 38 t plastov, ale aj vyše 9 t kovových obalov. Ako vyplýva z hodnotiacej správy, mesto splnilo záväzok voči Recyklačnému fondu.

Poprad získal v uplynulom roku dotáciu vyše 10 miliónov Sk. Prostriedky využilo mesto na zavedenie separovaného zberu komunálnych odpadov. Zakúpilo malé zberné vozidlo v hodnote asi 3,5 milióna Sk a 548 zvonových kontajnerov v hodnote 6,2 milióna sk.
Majitelia rodinných domov využívajú na recyklovateľné druhy odpadu farebne odlišné igelitové vrecia, na nákup ktorých sa minulo 133 000 Sk. Ostávajúce prostriedky využilo mesto na prípravu zberových kalendárov, skladačiek a propagačných materiálov.
Triedenie komunálneho odpadu pozitívne vplýva na životné prostredie. Jednotlivé zložky nekončia na skládke, ale ako druhotné suroviny smerujú k spracovateľom. Vďaka neustálej propagácii separovaného zberu medzi obyvateľmi, ale aj v školských a predškolských zariadeniach, sa zvyšuje počet domácností, ktoré odpad triedia.
Na stretnutiach občanov s primátorom mesta je separovaný zber jednou z diskutovaných tém. Občania požadujú častejšie vyprázdňovanie zvonových kontajnerov, prípadne ich doplnenie, a tak magistrát postupne upravuje harmonogram zberu a dopĺňa či presúva zberné nádoby.
 

Vyberte región